24 mai 2013

mugavusmatk Paunküla mägedes


Kõlab nagu veits naljakalt -mugavusmatk ja mäed ka veel ... siin Eestis?

 Mugavusmatkaks nimetasid korraldajad selle matka just seetõttu, et tegeminst ei olnud sportlikku laadi ekstreem-treeningüritusega läbi jõgede ja padrikute (nagu tavaliselt nende jooksjatega on), vaid seekord oligi plaanis selline tsill-üritus ... jalutuskäik niisama looduses ja kel on, see võttis kaasa ka kaamera ... täpselt mulle sobilik ettevõtmine ... :)
Paunküla mägede matkarada jääb  Paunküla veehoidla juurest teisele poole tartu maanteed.
Tegemist siis väga künkliku pinnavormiga (mille pärast neid mägedeks kutsutaksegi), kus liivaseljandikud vahelduvad nende vahel laiuvate väikesemate ja suuremate järvedega.
Rada ise on väga mõnus ja üpriski turvaline. Enamuses lookleb metsa vahel ... tähistatud, ka väikesed jupid laudrada on maha pandud ... ühesõnaga mõnus paik, kuhu ka lastega pääseb ligi ... noh, lisaks künkast üles-alla käimine on hea koormus südamelihastele ;)
 Esimese kerge hingetõmbe pausi tegime vist Mustjärve ääres. "Vist" seetõttu, et neid järvekesi on seal palju ja nende järjekorda oli paras kunsttükk meeles pidada :)
 Ilm oli ilus, kohati tuulevaikuses päikese käes isegi lämbe. Järvepeegeldused olid pilkupüüdvad.
 Pisikese tiirutamise peale läbi rabase maastiku, läbi võsa, sissepõikega ka  Punamäe järve juurde jõudsime lõpuks laudtee teise otsa, kust käisime ära ka Rähkjärve juures, mis minule seostub eelkõge vesiroosidega. 
 Praegusel kevadisel ajal ei olnud vesiroosidest peale lehtede midagi näha, kuid oma viimasel külastuskäigul selle järve äärde mäletan, kuidas järve pind oli kaetud õitsvate vesiroosidega ... sinna vahele veel mõned veelinnud loojanguvalguses ja vaatepilt oli lummav ... aga noh, see oli vaid meenutus viimasest korrast ;)

 Konnakullesed olid omale kodu leidnud vesrooside lehteda peal. 

Lisaks küüvitsale (sorry matkakaaslastele, kellele ma esitlesin seda teadmatusest hanevitsa pähe) ja sookailule, mis oma õiekobaraid juba pungitas, õitses seal ka üks taim, mida ma olen rabades näinud, kuid kelle nime ma ei suuda praegu koju ajada. 













Ehk keegi teab aidata ja lisab nime kommentaaridesse, et saaksin ka ise targemaks. :) 
 Tegemist siis õisikuga, kus õied paiknevad ümber varre, noh võrdlusesks võiks tuua nagu kastani õisik ... üksikud õied aga on lähedalt vaadates ilusad, kaetud narmastega ... ühesõnaga pilkupüüdvad ...
Tuvastatud - Ubaleht :)
Matkarada mööda liikudes möödusime ka Lindjärvest, millele ligi oli raske pääseda ... nägime seda vaid läbi võsa ning liikusime kaksjärvede juurde. Üle tee langenud rinnakõrgusele puule oli keegi naljatilk selge sõnumi jätnud ;)
 Väike Kaksjärv on mulle ka varem netist silma jäänud just piltidega sellest puudegrupi
 peegeldusest. 

 ja viimane peatuspunkt oli Suur Kaksjärve ääres, kus ka ujumiseks pisike palkidest sillake. Seal juures on ka RMK poolt rajatud lõkkeplats, koos kõige sinna juurde kuuluvaga (laud, kemmerg jne). Meid kegelt üllatas muidugi see, et üks seltskond oli sinna järve äärde tulnud autoga, ehkki need liivased metsarajad on autoga peaegu läbimatud ... aga ju see on siis nende arusaam looduses liikumisest.
Mida lõpetuseks võin öelda ... minge võimalusel ka ise seda matkarada läbima ... see on tõesti nauditav kogemus ... ja mis peamine, ei ole nii külastajatest ülekoormatud kui meie tuntumad rabarajad ... :)

11 kommentaari:

  1. Jüri, see on Ubalehe õisik! Mul on FB-is albumis Lilled ta täies ilus, kui me olime rabaretkel 2012 juunis!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. ma mõtlesin, et ma tookordsest rabaretkest mäletan, aga ei leidnud kiiruga üles kusagilt, et nime täpsustada :P

      Kustuta
  2. ....ning ka siin, minu blogis on Kuldkingade juures pilt Ubalehe õisikust!

    VastaKustuta
  3. Just, Silvial õige jutt! Ubalehe õisik on uskumatult kena. Rabas veepiiril nad kasavad. Sul endal ka siin kolmandal pildil on näha kuidas kaks taime end veest välja ajavad ja peegelpilti imetlevad, ühel õisikupung kaenlas.

    VastaKustuta
  4. Lugesin kuidas te seal ühe järve juurest teise juurde jalutasite ja mõtlesin, et kas jutt käib ikka Eestist :) Järvi nii palju, justkui oleksid üle lahe seiklemas käinud :) No igatahes jutust ja piltidest kõlab rahulolu päevaga ja näe, targemaks sain siin minagi ;)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vaata Karin, Paunküla mägede matkarada on mul lingitatud. Seal lingi all on ka kaart, kus järved ja matkaraja skeem ilusti peal ... pead ainult algul autoga selle õige parkla üles leidma ;)

      Kustuta
    2. Vaatasin, aga alles peale postituse lugemist :) Kirja sai aga esmamulje :D

      Kustuta
  5. Ma vaatan et oled mu sügisesed salajärved üles leidnud.Igavesti mõnus koht ja mis peamine, annab mõnusat foto saaki :D

    VastaKustuta
  6. Nii palju järvesid ühekorraga....ja ära pead vastu löö...asjalik hoiatus ja lemmikpilt, sa Jüri jõuad ka igale poole, tubli!

    VastaKustuta