25 september 2014

Haapsalus on hea

 Ma ei tea, milles on põhjus, et nii paljud tuttavad on sel aastal Haapsalut külastanud. Ma ise olin sel aastal samuti juba teist korda selles linnas. Küllap sellel linnal siis on miski võlu, mis meelitab inimesi nagu kärbseid meepoti ümber.
 Kuna ma olen korduvalt lossihoovil käinud kuid mitte kordagi ei ole veel lossi hoovil muuseumis käinud, siis otsustasime sel korral selle vea parandada.
 Lossi keldrites ja ka tornides oli uurimist piisavalt. Nii leidsin ühest keldrist käejälje, mille peale käe asetamise järel käis vaid üks plõksakas. Mingi andur fikseeris käe asetamise sellele augule. Midagi aga ei juhtunud. Küsisin hiljem piletit müünud neiult, et mis asi see on ja milleks ... kehitas vaid õlgu, et tema küll midagi ei tea ... no seda vastust ma päris just ei oodanud. 

 Ühes teises keldriruumis pidi olema valge daam müüritud. Sinna ukse juurde jõudes oli seal ees askeldamas 5 vanaldast naisterahvast, kes kordamööda ukse ette põlvitasid, et paremini läbi ukseava valget daami piiluda ning kaamerasse püüda. Kuna nad ei olnud esimeses nooruses ja arvasid vist, et see muuseum ongi vaid nende päralt, siis nende põlvili laskumine ja püsti tõusmine võttis ilmatuma aja ... me olime juba äärepealt loobumas ... kuniks nad lõpuks ka meile ruumi tegid. Hea et see soomlaste buss jõudis sinna veidi hiljem, kui lossihoovilt väljusime :)
 Ühes tornis olid keskaja arsti töövaendid ja tarkused eksponeeritud. See diagnoosimine uriini järgi tekitas niipalju elevust, et otsustasin selle ka teiste jaoks jäädvustada. Ega teadmised mööda külge maha ei jookse ;)
 Lisaks tarkuseteradele seintel olid akna peale seatud ka ravimipurgid ja -pudelid.
Haapsalus toimusid sel päeval ka Xdeam spordivõistlused, kus võistlejad jooksid mööda linna, sõitsid rattaga jne.
 Ronisime ka lossitorni kõrgelt linna ja ümbrust vaatama ...
 Üsna kaugele näeb sealt.
 Peale lossihoovis jõlkumise liikusime ka veidi mere ääres
 kaldapromenaadil 
 ja sõitsime pool tunnikest ka aerupaadiga merel.
 Kui vaadata, kuidas Haapsalu paari viimase aastaga on muutunud -  paljud vanad räämas majad
 on saanud uue värske kuue, linn on täis turiste ... olgugi, et seda vaid suvel, siis võib öelda küll, et Haapsalus on hea :)

3 kommentaari:

  1. Muideks; Jüri, see uriinist kirjutis on ka tegelikult päris õige ja noh kas need tähtajad just nii pikad või lühiksed, polegi oluline! Kuid isegi tänapäeval jälgitakse neidsamu kriteeriume laborites :P

    VastaKustuta
    Vastused
    1. sealne tõlgendus ja tulem on muidugi pisut vanamoodne!

      Kustuta
    2. :D küllap ajaloos on palju tõtt, ... mulle endale jäi silma, et kopsuhaiguste jaoks on suisa kaks olekut uriinil :D ja see hoiatus et uriini soojendamisel seda sisse hingata ei tohi :P

      Kustuta